Publicerat den | Nyheter.

Så har den första av två av SKOGsams årliga bussresa varit. Intresset brukar vara stort men överträffade med råge våra förväntningar.
Den första bussen var fylld redan på eftermiddagen samma dag som inbjudan gick ut. Buss nr två dagen därpå.

Vi beklagar att inte fler kunde få följa med och vi funderar på om vi ska ändra något inför nästa år.

Tack till alla som följde med oss. Nedan kommer lite bilder och fakta från de besök vi gjorde på vår utflykt.

Turen gick med buss från Götlunda buss vars ägare Lars Nilsson för övrigt är en SKOGsam leverantör. De första som steg på i Götlunda fick gå upp i ottan då påstigning var redan 06:20.

Första stoppet blev förmiddagsfika på Fagersta Västanfors hembygdsgård

Därefter bar det iväg till Karl Hedins såg i Krylbo. Det är en imponerande såg. Där blev vi guidade runt av bl a Peter Wigert, VD för AB Karl Hedin Industri.

 

Lite intressanta fakta om Krylbosågen:

 • I Krylbo sågar man kubb av framförallt gran men också en del tall.
 • Mer än hälften går till Japan om använder det till att göra limträbalk.
  • Lite kuriosa om Japan:
  • I japan renoverar man inte som här, man river ned och bygger nytt i störe utsträckning (då det handlar om villor).
  • Limträbalken som de sätter ihop sätts i väggar och sitter alltså dolt, men de väljer ändå att klä dem med faner för syns skull, trots att de sitter gömda!
 • Det går åt 45 bil och släp per dag för att hålla sågen i Krylbo igång.
 • Rekordet i sågen är 2363 stock/timme uthålligt i ett 9 timmars arbetslag.
 • Totalt sågas 480 000 m3fub per år, vilket ger 210 000 m3 sågad vara.
 • Krylbosågen är en väldigt snabb och modern såg!

  Sedan bar det av till brandområdet där skogskonsulenten Magnus Lindh berättade om arbetet under och efter branden.

  Lite fakta om branden och brandområdet.

  Karl Hedin har sågat 1000m gran resp tall. Det har gått bra, de ser inga märkbara fel. Under barken så är det fint timmer.  Totalt så står det ungefär 600 000 m3fub timmer i brandområdet. Tillräkligt för att hålla sågen i Krylbo igång i 1,5 år! Det står också 1,4 milj m3fub brännved i brandområdet. Karl Hedin har slutat att ta ut grot ur avverkningarna av den anledningen.

  Sotet som blir vid avverkning och sågning av brandskadat timmer gör att det blir ungefär dubbelt slitage på utsatt utrustning. Ersättningen till entreprenörer som jobbar i brandområdet kommer därför att höjas.

   

  Försäkring

  De stora markägarna Bergvik och Svenska kyrkan hade inga försäkringar, de äger så mycket mark så de har gjort det valet. För den enskilde så kostar försäkringen för brand hos länsförsäkringar 1,71 kr/ha.

  Magnus Lindh berättade att Bergviks skog oturlig nog endast några månader innan branden bytt till sig ett område som sedan blev brandskadat mot ett annat område som naturvårdsverket skulle göra reservat av.

  För brandskadad skog får man ut 300 kr/ fub för det man plockar ut ur skogen och 175 kr / fub för det som står kvar.

   I den del av området med ett markskikt bestående av främst humus (delvis nedbrutna barr och andra växter), som t ex delvis hällmarker där tall stått och släppt barr i 100-tals år, så har markskiktet helt enkelt brunnit upp eftersom gamla delvis nedbrutna växtdelar brinner bra. Så de träd som stått där, mestadels tall, står nu väldigt löst och många har ramlat omkull.

   Det lutar åt att den största delen, om inte hela, av brandområdet kommer att bli reservat. Sveaskog och Bergvik har redan meddelat att de kommer göra så med sina områden, Karl Hedin som är den största markägaren i området med ca 4 000 ha brandskadat skog, har ännu inte bestämt sig.

    

   Till sist eftermiddagsfika på Elsa Anderssons Konditori i Norberg.

   5 Eftermiddagsfika på Elsa Anderssons Konditori